Ce este important de știut despre virusul Zika

transmisie
La fel ca virusurile cu dengue și chikungunya, zika este transmisă și de țânțarul Aedes aegypti.
simptome

Principalele sunt febra intermitentă, pete roșii pe piele, mâncărimi și dureri musculare și durează de obicei între 3 și 7 zile.
tratament

Potrivit Ministerului Sănătății, trebuie controlat numai acetaminofen sau dipironă pentru a controla febra și durerea. Utilizarea acidului acetilsalicilic (aspirină) trebuie evitată, deoarece există riscul sângerării.


Despre Microcefalie

Este o boală în care capul și creierul copilului sunt mai mici decât normal pentru vârsta lui, afectând dezvoltarea mentală. În noiembrie, relația dintre virusul Zika și microcefalie a fost confirmată pentru prima dată în lume, prin numărul atipic și uriaș de cazuri apărute în Brazilia.

Pe lângă microcefalie, virusul Zika provoacă un proces inflamator care duce la calcificări în sistemul nervos al copilului, provocând leziuni psihomotorii.
Zika și gravide

În testele efectuate la gravide cu bebeluși cu microcefalie, virusul nu a fost prezent în sânge, ci doar în lichidul amniotic. Adică, deși simptomele sunt mai ușoare decât cele ale dengue, acesta poate afecta mai direct copilul.

Există dovezi că lichidele corporale, cum ar fi materialul seminal, sângele și laptele matern pot, de asemenea, răspândi virusul. Dacă alăptați și aveți simptome, opriți alăptarea și solicitați asistență medicală.
recomandări

În general, cea mai bună cale de a lupta împotriva focarelor de țânțari.

Protejați-vă împotriva mușcăturilor evitând țânțarii și orele, purtați haine care vă acoperă cea mai mare parte a corpului, pulverizați spray-uri și folosiți paravane de protecție sau plase de țânțari. Ca precauție, în cazul în care partenerul dvs. are simptome, nu vă supuneți utilizării prezervativului în timpul sexului. De asemenea, este mai bine pentru femeile însărcinate care doresc să meargă în zone endemice pentru a șterge călătoria.


repelente

Repetenții care conțin DEET (dietiletolamidă) cu o concentrație cuprinsă între 10% și 50% pot fi folosiți de gravide. Copiii de la 6 luni la 12 ani nu trebuie să utilizeze repelenți cu o concentrație de DEET peste 10%. Cele care conțin ircaridină sunt, de asemenea, eliberate pentru femeile însărcinate și pentru bebelușii de peste 2 ani. Cele naturale, cum ar fi citronella și andiroba, nu au o eficacitate dovedită. Dar înainte de a cumpăra, discutați cu medicul dumneavoastră.
Pentru cei care vor să rămână însărcinată

Mai ales dacă locuiești în zone endemice, idealul este să întârzii până când sunt clarificate mai multe informații în următoarele luni și se iau măsuri pentru reducerea numărului de țânțari.