Șantaj emoțional: Îți faci rău mult copilului tău!

Șantajul emoțional este unul dintre lucrurile pe care mamele le folosesc cel mai mult pentru a-și controla copiii fără să știe măcar. Problema este răul pe care-l aduce lor. Vezi aici dacă acesta este cazul tău!

Șantajul emoțional este una dintre cele mai utilizate arme de către mame pentru a manipula copiii în ascultare. Așa cum o scriu, totul pare un plan pre-calculat de gândire a mamelor proaste sau disperate. Dar nu este!

Toate mamele facem asta și multe fără să ne dăm seama. Problema este că șantajul emoțional este un impuls natural. Ideea este simplă. În loc să fie nevoit să spună nu și să-i facă fiul trist, mama preferă să-i fie milă de el, astfel încât să se simtă obligată să se supună. Totuși, acest lucru este foarte rău pentru copii și pentru toți oamenii care suferă acest tip de manipulare. Dar ce este șantajul emoțional? Ai făcut-o? Cum să eviți? Care sunt consecințele?

[Related]

Ce este șantajul emoțional?

Def:. Șantajul emoțional este actul de a folosi sentimentele, simpatia și bunătatea oamenilor pentru a-i determina să simtă sau să facă ceva specific.

Ei bine, aceasta este definiția șantajului emoțional, dar în viața de zi cu zi este o atitudine aproape imperceptibilă a mamei sau a copilului. Voi da câteva exemple:

 • „Fiule, dacă te vei răni, voi fi foarte trist”
 • "Fiule, dacă faci asta, voi fi trist ..."
 • „Fiica nu face că băiatul va fi supărat”
 • "Mamă, dacă nu îmi dai sodă, nu mănânc și îmi va fi foame"
 • „Mamă dacă mergi la serviciu, voi fi aici singur și trist și nu te va ierta niciodată”

Desigur, acestea sunt doar câteva exemple. Dar după cum vedeți, șantajul emoțional este în viața noastră de zi cu zi și poate fi folosit atât de părinți, cât și de copii. O modalitate ușoară de a identifica este de a înțelege dacă îi oferiți copilului un motiv de a face ceva care nu are legătură cu el, ci cu dvs.

De ce facem șantaj emoțional "> Roberta și Tais, de la SOS Education, care arată foarte clar despre ce vorbesc. Iată videoclipul de mai jos:

Până acum, șantajul emoțional nu pare un lucru atât de rău, nu-i așa? De exemplu, este foarte obișnuit și un mod practic de a-ți convinge copilul să nu se târască sau să nu te asculte. Problema este că acest tip de recurs are următoarele consecințe pentru victimă:

 • Sentiment perpetuu de vinovăție
 • nesiguranță
 • agresiunii
 • durere
 • Sentiment de închisoare
 • preocupare
 • Stima de sine scăzută
 • Lipsa de cunoaștere a sentimentelor tale
 • Și în final ruina relației dintre victimă și manipulator

De ce se întâmplă toate acestea din cauza șantajului emoțional?

Vezi când folosești șantaj emoțional la un copil mic, un copil care încă nu-și poate discerne sentimentele, se pierde. Este frustrată și supărată că ai interzis-o de la ceva, dar îi pare rău că te-a întristat. Adică se simte vinovată că se înnebunește și totul se transformă într-o mizerie de sentimente pe care nu le poate distinge.

Îți iei alegerea, ceea ce te lasă să te simți blocat fără nicio alegere și nu ești sigur de deciziile tale. Toate acestea duc la o stimă de sine scăzută și în cele din urmă copiii cu autoestimare scăzută - chiar și adulții - sunt cele mai bune victime ale intimidării.

Wow! Uitați ce poate provoca o frază stupidă: „Fiica poartă această rochie pentru ca mama să fie fericită”! Știu că, pe măsură ce scriu, par a fi nesfârșite prostii și drame. Dar gândiți-vă că acest lucru atunci când este făcut și utilizat în mod sistematic îl determină pe copil să târască fiecare dintre aceste situații pe viață.

Adică după treizeci de ani de acum copilul tău va fi nesigur în deciziile sale, se va simți vinovat și el tinde să fie o persoană extrem de ușor de manipulat. La urma urmei, cât de politicos a fost. S-a ocupat de toate: consumul de droguri, de a face lucruri pe care nu le doriți, care nu se simt bine, de a fi utilizate etc.

Cum să oprești șantajul emoțional "> Atenția trebuie să fie întotdeauna pusă pe copilul tău și pe nimeni altcineva.

Pentru cei care doresc să înțeleagă mai bine despre subiect, vedeți videoclipul de pe canalul YouTube (faceți clic aici pentru a vedea). Va ajuta cu siguranță.

Pe scurt, aceasta este una dintre cele mai importante probleme despre cum să crești un copil și poate face diferența între o relație sănătoasă sau nesănătoasă cu copilul tău de la treizeci de ani de acum încolo. Lasă comentariile tale jos, spunându-mi dacă ți-a plăcut. În acest fel, mă ghidez prin ei și merg după acel gen de agendă sau nu.

Saruturi si pana data viitoare.